Som zástancom jednoduchosti. Takmer vo všetkom. Milujem minimalistické veci. Napríklad aj to, že zo všetkých možných kuchynských spotrebičov vlastním iba rýchlovarnú kanvicu, odšťavovač a výkonný mixér. Nemám rada jedlá, ktoré sa skladajú z nekonečného množstva surovín a oveľa viac sa teším z jednoduchých vecí. V živote, v domácnosti aj v jedle. Tak nejako je to aj s klíčkami. Nikdy som neskúšala vytvárať zmes rôznych semienok na klíčenie, pretože si myslím, že každý druh má jedinečnú chuť, ktorá najlepšie vynikne keď ich skúšate osobitne.
V poslednej dobe sa ma ale veľa pýtate na to, či je možné jednotlivé semienka kombinovať a tak sa teda pokúsim ulahodiť aj klíčkovým experimentátorom. Samozrejme, môžete skúšať a vytvárať si nakličovacie zmesy podľa vlastnej chuti a predstavivosti. Ak sa do toho chcete vrhnúť, tu je zopár pravidiel, ktoré by ste mali mať na mysli:
1.) Doba klíčenia
Asi najhoršia vec, ktorá sa môže stať je ak zmiešate také druhy semienok ktoré majú výrazne odlišnú dobu klíčenia. Ak by ste, napríklad, v jednom nakličovacom pohári začali naraz klíčiť mungo aj ďatelinku, stalo by sa to, že mungo bude hotové niekoľko dní pred tým ako sa ďatelinka vôbec prebudí k životu. Vo všeobecnosti preto platí, že by ste mali kombinovať také druhy semienok, ktoré klíčia približne rovnaký čas. Inak sa budete musieť zahrať na popolušku a zmes, ktorú ste si pripravili roztriediť. Pri kombinovaní semienok sa môžete riadiť jednoduchým pravidlom, ktoré takmer vždy funguje. Semienka podobnej veľkosti, zvyčajne klíčia podobne dlho. Pritom platí, že čím väčšie je semienko (napríklad fazuľka mungo) tým kratší čas na vyklíčenie potrebuje. Naopak, drobné semienka (napríklad brokolica, ktorá nie je väčšia ako špendlíková hlavička) klíčia podstatne dlhšie.
2.) Rozdielne druhy klíčkov
Možno už viete, že semienka, ktoré sa dajú nakličovať rozdeľujeme do 3 skupín – strukoviny, obilniny a zelené klíčky. Ak chcete miešať, miešajte strukoviny so strukovinami, obilniny s obilninami a zelené klíčky so zelenými. Odvážnejšie kombinácie by nemuseli dopadnúť najlepšie.
3.) Gélové semienka
Ak ste ešte nečítali o gélových semienkach, bližišie informácie o tomto fenoméne sa dozviete tu. Nateraz vám však stačí vedieť, že niektoré zelené klíčky vytvárajú pri kontakte s vodou gél. Ide o rukolu, horčicu, žeruchu, bazalku, chia alebo ľan. Tie ostatné ho nerobia. Kombinovanie gélových a negélových semienok by tiež nemuselo robiť dobrotu. Takže rukolu so žeruchou kľudne. Ale horčicu s redkvičkou radšej nie.
4.) Počúvajte vlastnú nakličovaciu nádobku
Ak vlastníte nakličovací pohár alebo misku v ktorej sa semienka naozaj zmiešajú buďte opatrní a radšej počúvajte bod 1-3. Ak ale máte nakličovací tanierik alebo sa rozhodnete pre klasické nakličovanie na vate, tieto pravidlá pre vás neplatia. Tanierik si kludne (pomyselne 🙂 rozdeľte na 2 polovice. Na jednej si pripravte rukolu a na tej druhej napríklad horčicu. V tomto prípade nezáleží na tom, či bude jedna polovica hotová skôr ako druhá ani na tom, či sú na jednej polovici nasadené gélové semienka a na tej druhej negélové.
V každom prípade sa nebojte experimentovať. Ak sa niečo na prvý pokus nepodarí, máte stále milión ďalších šancí poučiť sa.
A tip na záver? Ak by som musela miešať rozhodla by som sa pre niečo z tohoto:
1.) brokolica + červená kapusta
2.) mungo + adzuki
3.) zelená + červená + čierna šošovica
Prajem veľa úspechov a dajte vedieť, čo ste vymysleli 🙂
Kombinovanie semienok
Som zástancom jednoduchosti. Takmer vo všetkom. Milujem minimalistické veci. Napríklad aj to, že zo všetkých možných kuchynských spotrebičov vlastním iba rýchlovarnú kanvicu, odšťavovač a výkonný mixér. Nemám rada jedlá, ktoré sa skladajú z nekonečného množstva surovín a oveľa viac sa teším z jednoduchých vecí. V živote, v domácnosti aj v jedle. Tak nejako je to aj s klíčkami. Nikdy som neskúšala vytvárať zmes rôznych semienok na klíčenie, pretože si myslím, že každý druh má jedinečnú chuť, ktorá najlepšie vynikne keď ich skúšate osobitne.
V poslednej dobe sa ma ale veľa pýtate na to, či je možné jednotlivé semienka kombinovať a tak sa teda pokúsim ulahodiť aj klíčkovým experimentátorom. Samozrejme, môžete skúšať a vytvárať si nakličovacie zmesy podľa vlastnej chuti a predstavivosti. Ak sa do toho chcete vrhnúť, tu je zopár pravidiel, ktoré by ste mali mať na mysli:
1.) Doba klíčenia
Asi najhoršia vec, ktorá sa môže stať je ak zmiešate také druhy semienok ktoré majú výrazne odlišnú dobu klíčenia. Ak by ste, napríklad, v jednom nakličovacom pohári začali naraz klíčiť mungo aj ďatelinku, stalo by sa to, že mungo bude hotové niekoľko dní pred tým ako sa ďatelinka vôbec prebudí k životu. Vo všeobecnosti preto platí, že by ste mali kombinovať také druhy semienok, ktoré klíčia približne rovnaký čas. Inak sa budete musieť zahrať na popolušku a zmes, ktorú ste si pripravili roztriediť. Pri kombinovaní semienok sa môžete riadiť jednoduchým pravidlom, ktoré takmer vždy funguje. Semienka podobnej veľkosti, zvyčajne klíčia podobne dlho. Pritom platí, že čím väčšie je semienko (napríklad fazuľka mungo) tým kratší čas na vyklíčenie potrebuje. Naopak, drobné semienka (napríklad brokolica, ktorá nie je väčšia ako špendlíková hlavička) klíčia podstatne dlhšie.
2.) Rozdielne druhy klíčkov
Možno už viete, že semienka, ktoré sa dajú nakličovať rozdeľujeme do 3 skupín – strukoviny, obilniny a zelené klíčky. Ak chcete miešať, miešajte strukoviny so strukovinami, obilniny s obilninami a zelené klíčky so zelenými. Odvážnejšie kombinácie by nemuseli dopadnúť najlepšie.
3.) Gélové semienka
Ak ste ešte nečítali o gélových semienkach, bližišie informácie o tomto fenoméne sa dozviete tu. Nateraz vám však stačí vedieť, že niektoré zelené klíčky vytvárajú pri kontakte s vodou gél. Ide o rukolu, horčicu, žeruchu, bazalku, chia alebo ľan. Tie ostatné ho nerobia. Kombinovanie gélových a negélových semienok by tiež nemuselo robiť dobrotu. Takže rukolu so žeruchou kľudne. Ale horčicu s redkvičkou radšej nie.
4.) Počúvajte vlastnú nakličovaciu nádobku
Ak vlastníte nakličovací pohár alebo misku v ktorej sa semienka naozaj zmiešajú buďte opatrní a radšej počúvajte bod 1-3. Ak ale máte nakličovací tanierik alebo sa rozhodnete pre klasické nakličovanie na vate, tieto pravidlá pre vás neplatia. Tanierik si kludne (pomyselne 🙂 rozdeľte na 2 polovice. Na jednej si pripravte rukolu a na tej druhej napríklad horčicu. V tomto prípade nezáleží na tom, či bude jedna polovica hotová skôr ako druhá ani na tom, či sú na jednej polovici nasadené gélové semienka a na tej druhej negélové.
V každom prípade sa nebojte experimentovať. Ak sa niečo na prvý pokus nepodarí, máte stále milión ďalších šancí poučiť sa.
A tip na záver? Ak by som musela miešať rozhodla by som sa pre niečo z tohoto:
1.) brokolica + červená kapusta
2.) mungo + adzuki
3.) zelená + červená + čierna šošovica
Prajem veľa úspechov a dajte vedieť, čo ste vymysleli 🙂