Učili ste sa o ňom ešte na základnej škole. Ja som veľa vedomostí z toho obdobia už vypustila, no chlorofyl mi zostal v pamäti dodnes. Už vtedy mi učarovalo, že rastliny využívajú slnečné svetlo na to, aby prostredníctvom fotosyntézy vyprodukovali kyslík, ktorý dýchame. To, že aj chlorofyl je pre nás, som v tom období vôbec nevedela.
Dnes si chlorofyl veľmi vážim a považujem ho za jednu z najdôležitejších zložiek ľudskej potravy. Je obsiahnutý vo všetkých zelených rastlinách. V špenáte, keli, kapuste, šalátoch, hrášku, mangolde, brokolici, mladej pšenici, listovej zelenine, bylinkách a v klíčkoch samozrejme tiež.
Zázračný pomocník Možno sa vám to bude zdať neuveriteľné, ale štruktúra chlorofylu sa nápadne podobá na našu krv. A v čom nám teda dokáže pomôcť? Lieči a čistí všetky naše orgány a ničí patogénne baktérie, plesne a rakovinové bunky. Detoxikuje a okysličuje telo a robí ho zásaditejším. Má antioxidačné a protizápalové účinky a podľa všetkého je dokonca schopný opravovať poškodenú DNA a urýchľovať hojenie rán. Eliminuje tiež pach z úst a pomáha pri tvorbe červených krviniek. Zoznam jeho pozitívnych účinkov sa zdá byť nekonečný.
Pomôže vášmu telu zabojovať s únavou, zlepšuje kvalitu krvi, reguluje menštruáciu a kojacim ženám pomáha pri tvorbe mlieka, hojí vredy, čistí zuby, uľavuje pri bolestiach hrdla, pomáha pri liečbe hemoroidov, zlepšuje zrak a revitalizuje cievny systém v končatinách. Toľko a ešte omnoho viac.
Ako ho získať? Jedzte ho. Teraz je jeho sezóna tak si každý deň doprajte surovú zelenú porciu jedla. Najväčšia koncentrácia chlorofylu je v špenáte. Špenát dokonca obsahuje i betakarotén, ale chlorofylu je tam toľko, že akúkoľvek oranžovú farbu skrýva. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím tmavšiu zelenú farbu rastliny majú, tým viac chlorofylu obsahujú.
Chlorofyl v klíčkoch Ak už nakličujete určite viete, že klíčky nemajú radi veľa priameho slnečného svetla. Nemusíte sa však báť. Chlorofyl tvoria aj pri prítomnosti rozptýleného denného svetla. V prípade, že používate nakličovaciu nádobku, ktorá nie je priesvitná a semienka klíčia v úplnej tme, pokúste sa nádobu pred konzumáciou klíčkov otvoriť, aby svetlo dokončilo svoj zázračný proces fotosyntézy. Klíčky sa zazelenajú za pár desiatok minút. Kúzelné, však?
Vždy som verila, že najväčšie zázraky sa skrývajú v prírode a pomocnú ruku, ktorú nám podáva, často prehliadame. Neprehliadajte viac zelenú farbu jedlých rastlín. Je to jedna z najdokonalejších vecí, ktoré nám príroda servíruje. Každý rok. Vždy znova a znova.
Chlorofyl: Zelená krv rastlín
Učili ste sa o ňom ešte na základnej škole. Ja som veľa vedomostí z toho obdobia už vypustila, no chlorofyl mi zostal v pamäti dodnes. Už vtedy mi učarovalo, že rastliny využívajú slnečné svetlo na to, aby prostredníctvom fotosyntézy vyprodukovali kyslík, ktorý dýchame. To, že aj chlorofyl je pre nás, som v tom období vôbec nevedela.
Dnes si chlorofyl veľmi vážim a považujem ho za jednu z najdôležitejších zložiek ľudskej potravy. Je obsiahnutý vo všetkých zelených rastlinách. V špenáte, keli, kapuste, šalátoch, hrášku, mangolde, brokolici, mladej pšenici, listovej zelenine, bylinkách a v klíčkoch samozrejme tiež.
Zázračný pomocník
Možno sa vám to bude zdať neuveriteľné, ale štruktúra chlorofylu sa nápadne podobá na našu krv. A v čom nám teda dokáže pomôcť? Lieči a čistí všetky naše orgány a ničí patogénne baktérie, plesne a rakovinové bunky. Detoxikuje a okysličuje telo a robí ho zásaditejším. Má antioxidačné a protizápalové účinky a podľa všetkého je dokonca schopný opravovať poškodenú DNA a urýchľovať hojenie rán. Eliminuje tiež pach z úst a pomáha pri tvorbe červených krviniek. Zoznam jeho pozitívnych účinkov sa zdá byť nekonečný.
Pomôže vášmu telu zabojovať s únavou, zlepšuje kvalitu krvi, reguluje menštruáciu a kojacim ženám pomáha pri tvorbe mlieka, hojí vredy, čistí zuby, uľavuje pri bolestiach hrdla, pomáha pri liečbe hemoroidov, zlepšuje zrak a revitalizuje cievny systém v končatinách. Toľko a ešte omnoho viac.
Ako ho získať?
Jedzte ho. Teraz je jeho sezóna tak si každý deň doprajte surovú zelenú porciu jedla. Najväčšia koncentrácia chlorofylu je v špenáte. Špenát dokonca obsahuje i betakarotén, ale chlorofylu je tam toľko, že akúkoľvek oranžovú farbu skrýva. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím tmavšiu zelenú farbu rastliny majú, tým viac chlorofylu obsahujú.
Chlorofyl v klíčkoch
Ak už nakličujete určite viete, že klíčky nemajú radi veľa priameho slnečného svetla. Nemusíte sa však báť. Chlorofyl tvoria aj pri prítomnosti rozptýleného denného svetla. V prípade, že používate nakličovaciu nádobku, ktorá nie je priesvitná a semienka klíčia v úplnej tme, pokúste sa nádobu pred konzumáciou klíčkov otvoriť, aby svetlo dokončilo svoj zázračný proces fotosyntézy. Klíčky sa zazelenajú za pár desiatok minút. Kúzelné, však?
Vždy som verila, že najväčšie zázraky sa skrývajú v prírode a pomocnú ruku, ktorú nám podáva, často prehliadame. Neprehliadajte viac zelenú farbu jedlých rastlín. Je to jedna z najdokonalejších vecí, ktoré nám príroda servíruje. Každý rok. Vždy znova a znova.