Áno! Ďatelinka! Presne tá na ktorú teraz myslíte. Trojlístková s fialovými guľatými kvetmi. Nie, nie je len pre zajačikov. Je to výborná potravina aj pre nás. Jedna z tých na ktoré sme vývojom akosi pozabudli. V jedlách môžete používať jej listy a kvety a v najbližších mesiacoch Vám určite ukážem ako si ju posadiť a vypestovať aj doma v kvetináči ale nateraz sa venujme jej klíčkom.
Príprava a použitie
Klíčky ďatelinky sú šťavnaté s jemnou hráškovo-sladkou chuťou. Sú drobné, bledozelené a pre ich príjemnú chuť ich milujú aj deti. Môžete ich pridávať do smoothie, na chlebík alebo do šalátov. Najlepšie sa pestujú v nakličovacom pohári a hotové ich budete mať asi za 4-6 dní.
Prečo s ňou začať
Na začiatok určite preto, že klíčky ďatelinky obsahujú bielkoviny, vlákninu, vápnik, horčík, železo, zinok, antioxidanty a vitamíny A, B, C a K. Pomáhajú pri detoxikácii organizmu a čistia krvný obeh.
Vysoký obsah fytochemických látok v ďatelinových klíčkoch bojuje proti vzniku nádorov. Jedna z týchto fytochemických látok ktoré obsahuje práve ďatelinka sa volá genistein. Ten dokonca zabraňuje vzniku ciev v už existujúcich nádoroch čím ich vyhladuje a tak nádor nemôže ďalej rásť (a robiť v tele zlobu : ) ).
Navyše v nej nájdete aj rastlinný estrogén, ktorý je podobný tomu ktorý sa nachádza v ženskom tele. Práve táto látka pomáha ženám pri menopauze, návaloch, tvorbe cýst a bojuje s predmenštruačným syndrómom.
Na záver
Napísať o ďatelinke som sa rozhodla aj preto, že predstava jej fialových kvietkov mi pripomína jar. A detox s ktorým Vám pomôžu jej klíčky k jari patrí tiež. Ja už to začínam cítiť všade naokolo a do všetkých častí života pridávam farby. Jemné žlté šaty do skrine, lúčne kvety na stôl, zelenšie šaláty plné prvých jarných byliniek a častejšie klíčim práve ďatelinku ktorá je rovnako svieža ako obdobie ktoré práve prichádza. Ak ste po nej zatúžili aj vy jej semienka nájdete TU.
Prajem Vám krásny marec a nasledujúce mesiace bez akýchkoľvek náznakov jarnej únavy.
Ďatelinka: lúčna lekárka
Áno! Ďatelinka! Presne tá na ktorú teraz myslíte. Trojlístková s fialovými guľatými kvetmi. Nie, nie je len pre zajačikov. Je to výborná potravina aj pre nás. Jedna z tých na ktoré sme vývojom akosi pozabudli. V jedlách môžete používať jej listy a kvety a v najbližších mesiacoch Vám určite ukážem ako si ju posadiť a vypestovať aj doma v kvetináči ale nateraz sa venujme jej klíčkom.
Príprava a použitie
Klíčky ďatelinky sú šťavnaté s jemnou hráškovo-sladkou chuťou. Sú drobné, bledozelené a pre ich príjemnú chuť ich milujú aj deti. Môžete ich pridávať do smoothie, na chlebík alebo do šalátov. Najlepšie sa pestujú v nakličovacom pohári a hotové ich budete mať asi za 4-6 dní.
Prečo s ňou začať
Na začiatok určite preto, že klíčky ďatelinky obsahujú bielkoviny, vlákninu, vápnik, horčík, železo, zinok, antioxidanty a vitamíny A, B, C a K. Pomáhajú pri detoxikácii organizmu a čistia krvný obeh.
Vysoký obsah fytochemických látok v ďatelinových klíčkoch bojuje proti vzniku nádorov. Jedna z týchto fytochemických látok ktoré obsahuje práve ďatelinka sa volá genistein. Ten dokonca zabraňuje vzniku ciev v už existujúcich nádoroch čím ich vyhladuje a tak nádor nemôže ďalej rásť (a robiť v tele zlobu : ) ).
Navyše v nej nájdete aj rastlinný estrogén, ktorý je podobný tomu ktorý sa nachádza v ženskom tele. Práve táto látka pomáha ženám pri menopauze, návaloch, tvorbe cýst a bojuje s predmenštruačným syndrómom.
Na záver
Napísať o ďatelinke som sa rozhodla aj preto, že predstava jej fialových kvietkov mi pripomína jar. A detox s ktorým Vám pomôžu jej klíčky k jari patrí tiež. Ja už to začínam cítiť všade naokolo a do všetkých častí života pridávam farby. Jemné žlté šaty do skrine, lúčne kvety na stôl, zelenšie šaláty plné prvých jarných byliniek a častejšie klíčim práve ďatelinku ktorá je rovnako svieža ako obdobie ktoré práve prichádza. Ak ste po nej zatúžili aj vy jej semienka nájdete TU.
Prajem Vám krásny marec a nasledujúce mesiace bez akýchkoľvek náznakov jarnej únavy.
Katka