Ná záver leta prichádza doba figová. Obdobie, kedy toto donedávna exotické ovocie, zoženieme čerstvé aj u nás. Spolu s figami, nájdete v obchodoch a na trhoch aj čerstvý fenikel a tak som k týmto dvom surovinám pridala ešte doma naklíčené mungo bohaté na bielkoviny a kúsok kozieho syra. Iba štyri suroviny, ktoré stačia na to, aby ste na záver leta vykúzlili naozaj výborný šalát.
Že nie ste fanúšik feniklu? Nebojte sa ho! Upečený chutí naozaj dobre a navyše obsahuje kopec bielkovín, železa, horčíka, fosforu, vápnika, draslíka, zinku, mangánu, selénu, sodíka, kyselinu listovú a pantoténovú a vitamíny A, B, C. S touto kombináciou vitamínov fenikel podporuje trávenie, odstraňuje bolesť brucha a plynatosť, podporuje vyprázdňovanie, udržuje zdravé a čisté dýchacie cesty, odstraňuje kašeľ, znižuje vysoký krvný tlak a má tiež upokojujúci účinok na nervový systém.
Tak čo dáte tomuto sviežemu šalátu šancu?
Suroviny:
4 hrste ľubovoľných šalátových listov
2 hrste mungo klíčkov pestovaných 2 dni
2 hlavičky feniklu
4 čerstvé figy
1 valček mäkkého kozieho syra
1 lyžička feniklových semienok
citrónová šťava
olivový olej
med
soľ, korenie
Postup:
1. Fenikel nakrájajte na tenké plátky a uložte na plech vystlaný pečiacim papierom.
2. V pohári zmiešajte olivový olej, soľ, korenie a feniklové semienka a zmesou potrite každý plátok feniklu.
3. Pečte domäkka na režime gril (cca 20 minút na 180°C)
4. Šalátové listy zmiešajte s klíčkami munga.
5. V pohári opäť zmiešajte olivový olej so soľou a korením a pridajte aj citrónovú šťavu a med. Dresing potom vmasírujte do šalátu.
6. Ochutené šalátové listy s mungom teraz uložte na tanier, pridajte plátky upečeného feniklu, na štvrťky nakrájané figy a kozí syr.
7. Syr ešte posypte štipkou čerstvo zomletého čierneho korenia a pokvapkajte olivovým olejom.
Máte hotovo? Skvelé! Teraz už iba zostáva užiť si každé sústo.
Feniklový šalát s kozím syrom
Ná záver leta prichádza doba figová. Obdobie, kedy toto donedávna exotické ovocie, zoženieme čerstvé aj u nás. Spolu s figami, nájdete v obchodoch a na trhoch aj čerstvý fenikel a tak som k týmto dvom surovinám pridala ešte doma naklíčené mungo bohaté na bielkoviny a kúsok kozieho syra. Iba štyri suroviny, ktoré stačia na to, aby ste na záver leta vykúzlili naozaj výborný šalát.
Že nie ste fanúšik feniklu? Nebojte sa ho! Upečený chutí naozaj dobre a navyše obsahuje kopec bielkovín, železa, horčíka, fosforu, vápnika, draslíka, zinku, mangánu, selénu, sodíka, kyselinu listovú a pantoténovú a vitamíny A, B, C. S touto kombináciou vitamínov fenikel podporuje trávenie, odstraňuje bolesť brucha a plynatosť, podporuje vyprázdňovanie, udržuje zdravé a čisté dýchacie cesty, odstraňuje kašeľ, znižuje vysoký krvný tlak a má tiež upokojujúci účinok na nervový systém.
Tak čo dáte tomuto sviežemu šalátu šancu?
Suroviny:
4 hrste ľubovoľných šalátových listov
2 hrste mungo klíčkov pestovaných 2 dni
2 hlavičky feniklu
4 čerstvé figy
1 valček mäkkého kozieho syra
1 lyžička feniklových semienok
citrónová šťava
olivový olej
med
soľ, korenie
Postup:
1. Fenikel nakrájajte na tenké plátky a uložte na plech vystlaný pečiacim papierom.
2. V pohári zmiešajte olivový olej, soľ, korenie a feniklové semienka a zmesou potrite každý plátok feniklu.
3. Pečte domäkka na režime gril (cca 20 minút na 180°C)
4. Šalátové listy zmiešajte s klíčkami munga.
5. V pohári opäť zmiešajte olivový olej so soľou a korením a pridajte aj citrónovú šťavu a med. Dresing potom vmasírujte do šalátu.
6. Ochutené šalátové listy s mungom teraz uložte na tanier, pridajte plátky upečeného feniklu, na štvrťky nakrájané figy a kozí syr.
7. Syr ešte posypte štipkou čerstvo zomletého čierneho korenia a pokvapkajte olivovým olejom.
Máte hotovo? Skvelé! Teraz už iba zostáva užiť si každé sústo.